CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bu yılın 8 aylık döneminde 75 bin esnafın iş bıraktığını, 41 bin şirketin kapandığını söyledi. Bulut, “Ekonomik kriz ortamında, maliyetlerin altında ezilen, sürekli zarar eden, iktidardan yeterli desteği görmeyen esnaf, çareyi dükkanına kilit vurmakta buluyor” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, derinleşen ekonomi krizde, işletme giderlerini karşılayamayan, BAĞ-KUR’unu ödeyemeyen esnafın ekmek teknesine kilit vurduğunu söyledi. Bu yılın ocak-ağustos döneminde, 103 bin 38 yeni şirket ve gerçek kişi ticari işletmesinin kurulduğunu kaydeden Bulut, aynı dönemde 13 bin 444’ü şirket, 27 bin 440’ının ise gerçek kişi ticari işletmesi olmak üzere toplam 40 bin 884 şirket ve ticari işletmenin kapandığını belirtti.
KAPANMALAR ARTTI
Yeni kurulan şirket ve gerçek kişi ticari işletme sayısının geçen yıla göre yüzde 17,1 oranında artarken, kapananların yüzde 30,4 oranında arttığını ifade eden CHP’li Bulut, “196 bin 105 esnaf ve sanatkarın işe başladığı yılın sekiz aylık döneminde, 74 bin 591 esnaf iş bıraktı. Yeni işe başlayan esnaf ve sanatkâr sayısı önceki yıla göre yüzde 5,9 oranında artarken, kapanan esnaf ve sanatkâr sayısında ise yüzde 20,8 oranında artış gerçekleşti” dedi.
ESNAFA DESTEK VERİLMELİ
Ekonominin bel kemiği olan esnafa iktidarın yeterli desteği vermemesi durumunda kapanma sayılarındaki artışların yıl sonuna kadar devam edeceğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“Pandemide dükkanını kapatmak zorunda kalan iki milyondan fazla esnafın birikmiş borcu var. İş yeri kiraları, elektrik ve doğalgaz gibi girdi maliyetleri fahiş bir şekilde arttı. Esnafın, SGK ve BAĞ-KUR, vergi borçları birikti. Salgın döneminde iş yapamayan borç içindeki esnafa "destek paketi" açıklayan AKP, esnafı daha da çok borçlandırdı. Esnaf borç ödemek için dükkanını açıyor, ancak borçlarını kapatmaya yetişemiyor. Birikmiş borçların altında ezilen esnaf, sıfır faizli kredi ve uzun vadeli yeni bir yapılandırma istiyor. Sıfır faizli kredi ve uzun vadeli yapılandırma esnafa can suyu olacaktır.”