Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, hayat pahalılığı, aşırı zamlar ve işsizlik nedeniyle vatandaşların icra dosyalarıyla baş başa bırakıldığını kaydetti.
Türkiye’deki tüm muhtarlık binalarının icra takip dosyalarıyla dolup taştığını dile getiren Dr. Şevkin, bu yılın ilk dört haftasında icra ve iflas dairelerine toplam 854 bin yeni dosya geldiğini belirtti.
İcra dairelerine gelen yeni dosya sayısının yüzde 26,3 oranında arttığına dikkat çeken Dr. Şevkin, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise yılın ilk dört haftasında 276 bin adet artarak 22 milyon 848 bin adet olduğunu söyledi.
VATANDAŞ AÇ, VATANDAŞ İCRALIK!
CHP’li Dr. Şevkin, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre açlık sınırının Ocak ayında 272 lira daha artarak 4 bin 924 liraya, yoksulluk sınırının da 1.415 lira artarak 15 bin 13 liraya yükseldiğini dile getirdi.
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 5 bin lira sınırına geldiği ocak ayında, gıda dışı gereksinimler için yapılması gereken harcamanın ise 10 bin lirayı geçtiğini ve yoksulluk sınırının da dolayısıyla 15 bin liranın üzerine çıktığını vurgulayan Dr. Şevkin, “Açlık sınırı 5 bin liraya dayandı, yoksulluk sınırı da 15 bin lirayı geçti. Vatandaş bu durumda ne yapacak? Her gün ama her gün yeni zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Elektrik ve doğalgaz zamları kara kışta vatandaşın yarasına tuz basıyor. Marketlerde her gün fiyat etiketleri değişiyor. Türkiye ekonomisi iktidar tarafından uçuruma sürükleniyor. Vatandaş aç, vatandaş yoksul, vatandaş icralık, vatandaş perişan!” diye konuştu.
ELEKTRİKTE KW OYUNU…
Elektrikteki fahiş zamların halkın belini büktüğünü, iktidarın ‘kademe’ oyunlarıyla ‘müjde’ açıklamalarıyla kimseyi kandıramayacağını dile getiren Dr. Şevkin, cep yakan elektrik faturalarının ardından kademelendirme sınırının 150 kWh’den 210’a çıkarılmasının hiçbir anlam ifade etmediğini, elektrik ve doğalgazda uygulamaya konulan zamların derhal geri alınması gerektiğini vurguladı.
ZAM YAPMAYA DOYMUYORLAR!
Halkın alım gücünün düşmesini, araçlarına yakıt alamamasını ve soğuk kış günlerinde ısınamadığını görmeyen iktidarın akaryakıta ve doğalgaza yeni zamlar yüklediğini dile getiren Dr. Şevkin, 1 Şubat 2022 itibariyle elektrik üretim amaçlı tarifeye gelen yüzde 14’lük zammın da vatandaşın sırtına yükleneceğini kaydetti. Dr. Şevkin, benzine 58 kuruş, motorine ise 57 kuruş zam beklendiğini, 2021 yılında akaryakıta tam 79 kez zam yapanların 1 Ocak’tan bu yana benzine 2,27 TL, mazota ise 3,32 TL zam yaptığını, zamlara doymayan hükümetin vatandaşı yeni zam yüküyle, yeni icra dosyalarıyla baş başa bırakmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.